RSS

mus jabłkowo dyniowy

Styczeń 11


składniki:

800 g dyni, obranej
1800 g jabłek
200 g cukru
100 ml soku z pomarańczy
opcjonalnie:
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
ziarenka z 1 laski wanilii

wykonanie:
Dynię kroimy  na mniejsze kawałki, przekładamy do dużego garnka i dusimy do miękkości a następnie miksujemy blenderem na papkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Następnie do rozpadających się jabłek dodajemy zmiksowaną dynię i opcjonalnie imbir oraz ziarenka wanilii. Całość gotujemy przez ok. 15 min. a następnie miksujemy. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.

 

Posted by on 11 stycznia 2017 in przetwory

2 komentarze

Tags: , , ,

2 responses to “mus jabłkowo dyniowy

  1. Sarna

    11 stycznia 2017 at 08:38

    przewaznie jem dynię w wersji wytrawnej, więc chętnie spróbowałabym takiego musu 🙂

     
    • Aśka

      23 stycznia 2017 at 13:28

      Na słodko dynia również smakuje rewelacyjnie, w ciastach, deserach czy właśnie w takich musach. Polecam 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *