RSS

pyszne ciasto jamajka

Styczeń 13

składniki na jeden blat kakaowy (potrzebujemy dwa):
60 g mąki orkiszowej lub pszennej
70 g cukru
3 jajka
20 g masła, roztopionego
25 g kakao

wykonanie:
Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Do roztopionego przestudzonego masła dodajemy trochę ciasta, mieszamy a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia się. Przekładamy do foremki (ok. 21×25 cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Mascarpone miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do mascarpone i miksujemy do połączenia.

składniki na poncz:
125 ml wody
1 łyżeczka cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

dodatkowo:
4-5 szt. bananów
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub brzoskwiniowego
2 galaretki cytrynowe
750 ml gorącej wody
kawałek startej czekolady

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż.

wykonanie ciasta:
Jeden blat ciasta wkładamy do foremki. Ponczujemy. Rozsmarowujemy na nim dżem, układamy połówki bananów. Wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała. Następnie wykładamy równomiernie 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy. Rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy stratą czekoladą. Ciasto schładzamy, najlepiej przez noc w lodówce i przechowujemy w lodówce.

 

Posted by on 13 stycznia 2017 in ciacha i desery, ciasta

Leave a comment

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *