RSS

łatwe nadziane rogaliki drożdżowe

Luty 15

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 ml mleka
50 g drożdży
2-4 łyżki cukru
1 jajko
4 łyżki oleju
1 szczypta soli
dodatkowo:
jajko do smarowania
marmolada lub krem czekoladowy do nadziewania

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz ok 4 łyżkami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozmieszane drożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie mleko i mieszamy. Pod koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170 st. C, na złoto brązowy kolor.

 

Posted by on 15 lutego 2017 in ciacha i desery, drożdżowe

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *