RSS

domowy zakwas na żurek

Kwiecień 01
domowy zakwas na żurek

 

składniki:
500 ml wody, przegotowanej i przestudzonej
ok. 60 g mąki żytniej
2-3 ząbki czosnku

wykonanie:
Do słoika wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie mieszamy. Gdy zakwas się ukisi (będzie lekko kwaśny) możemy go użyć do przygotowania żurku Wielkanocnego. Gotowy zakwas przelewamy do butelki, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

 

Posted by on 1 kwietnia 2017 in dodatki

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *