RSS

Wielkanocna baba drożdżowa

Kwiecień 15


składniki:

500 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g cukru
6 żółtek
1 jajko
40 g drożdży
125 g masła
250 ml mleka
150 g rodzynek
1 szczypta soli
opcjonalnie:
otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy
lukier do dekoracji

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Ok. 80 g mąki zaparzamy 125 ml gorącego mleka. Odstawiamy do przestudzenia. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru oraz pozostałym letnim mlekiem. Wlewamy do zaparzonej mąki mieszamy a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żółtka oraz jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy do podrośniętego rozczynu i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, skórkę z cytryny/aromat oraz wystudzone masło, mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy rodzynki i wtłaczamy je w ciasto. Pozostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60-90 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do 1/3 cz. wysokości natłuszczonych 2 foremek z kominem (u mnie po ok. 22 cm średnicy). Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-40 min.

 

Tags: , , , ,

One response to “Wielkanocna baba drożdżowa

  1. Ivka

    23 kwietnia 2017 at 09:51

    Prawdziwa, tradycyjna baba 🙂 i jaka piękna 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *