RSS

sałatka leśna polana

Kwiecień 19


składniki:

1 słoik pieczarek marynowanych
2 marchewki
3 ziemniaki
3 jajka
2 ogórki konserwowe, średniej wielkości
2 piersi z kurczaka
100 g sera żółtego
natka pietruszki (ja użyłam zamrożonej natki z selera, którą wcześniej rozmroziłam)
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany, kwaśnej
słodka papryka, sproszkowana
sól, pieprz

wykonanie:
Marchewkę gotujemy z ziemniakami w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę do osobnych miseczek, Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i również kroimy w kosteczkę. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną. Całą tortownicę (ok. 18 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą. Układamy poszczególne składniki warstwowo: odsączone pieczarki, kapeluszami do dołu, natka pietruszki, marchewka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ziemniaki, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, mięso, warstwa majonezu, ogórki, warstwa majonezu, jajka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ser żółty. Wierzch przykrywamy folią i całość wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podanie wykładamy na talerz (odwracamy do góry dnem, odpinamy obręcz tortownicy i delikatnie usuwamy folię).

 

Tags: , ,

2 responses to “sałatka leśna polana

  1. mopswkuchni

    19 kwietnia 2017 at 20:27

    Jest niezwykle efektowna. Zapraszam do dodania przepisu do akcji pieczarkowej, marynowane też się nadają 😉

     
  2. Ivka

    23 kwietnia 2017 at 09:49

    Super pomysł

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *