RSS

orkiszowo bananowe pankejki

Kwiecień 22

składniki:
2 banany
180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki miodu
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
20 g masła
ok. 160 -180 ml mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo:
orzechy włoskie
miód

wykonanie:
Masło roztapiamy. Żółtka miksujemy z miodem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy, dodajemy masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Banany kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Patelnię rozgrzewamy z kawałeczkiem masła klarowanego. Nakładamy partiami ciasto, formując placuszki. Smażymy z obu stron. Podajemy z miodem lub z lekko skarmelizowanymi w miodzie posiekanymi orzechami.

 

Posted by on 22 kwietnia 2017 in naleśniki racuchy krokiety

2 komentarze

Tags: , , ,

2 responses to “orkiszowo bananowe pankejki

  1. Ivka

    23 kwietnia 2017 at 09:47

    Pyszne i zdrowe 🙂

     
  2. Renata

    24 kwietnia 2017 at 13:59

    Wyglądają pysznie a dodatek orzechów karmelizowanych, mniam 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *