ziemniaki faszerowane z piekarnika

59617

składniki:
3 średniej wielkości ziemniaki
1/2 papryki czerwonej
150 g pieczarek
kawałek ulubionej kiełbaski (wg uznania)
kawałek żółtego sera, startego (wg uznania)
sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
szczypiorek
dodatkowo:
np. sos czosnkowy
sałata

wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odlewamy wodę i odstawiamy je do wystudzenia. Pieczarki, paprykę, cebulę oraz kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, doprawiamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie ulubionymi ziołami. Wystudzone ziemniaki przekrawamy wzdłuż. Łyżeczką delikatnie wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 4 mm ściankę (tworząc łódeczkę). Wydrążony miąższ rozgniatamy widelcem i mieszamy z farszem z patelni, gotowym faszerujemy ziemniaki. Na wierzch dajemy starty ser. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy przez ok. 20 min., w 180 st. C. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem i sałatą.

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here