RSS

domowe pierogi ruskie orkiszowe

Maj 25

składniki na farsz:
500 g ziemniaków
250 g białego sera (twarogu)
1 cebula
1 łyżka masła
szczypiorek
sól, pieprz

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy. Wystudzone ziemniaki ugniatamy z serem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebule kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle i dodajemy razem z posiekanym szczypiorkiem do farszu. Całość mieszamy.

składniki na ciasto pierogowe:
ok. 520 g mąki orkiszowej
ok. 200 g wody
1 jajko
2 łyżki oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli wyjdzie za luźne dodajemy więcej mąki), rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczką farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. okraszone masłem.

 

Posted by on 25 maja 2017 in pierogi

3 komentarze

Tags: , , , , , ,

3 responses to “domowe pierogi ruskie orkiszowe

  1. Monika

    26 maja 2017 at 13:47

    Ruskie są najlepsze! 🙂

     
  2. Beata

    29 maja 2017 at 16:53

    Uwielbiam pierogi ruskie, mogę je jeść codziennie.

     
  3. Evka

    8 czerwca 2017 at 11:50

    Ruskie to podstawa polskiej kuchni 😉

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *