ciasto Rzeszowiak

11816

składniki na ciasto kruche:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
150 g masła, schłodzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki  (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia. (Opcjonalnie można ciasto podpiec).

składniki na masę orzechową:
350 g orzechów, zmielonych
170 g cukru kryształu
2 białka
120 ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Orzechy, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Stawiamy na mały ogień i chwilkę gotujemy. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do wystudzonej masy i mieszamy do połączenia.

składniki na masę makową:
250 g maku
120 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyża masła
3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy, do smaku

wykonanie:
Mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do napęcznienia. Następnie odsączamy z wody i mielimy. Do zmielonego maku dodajemy masło, miód, żółtka, cukier, olejek i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy makowej i mieszamy.

składniki na masę serową:
1000 g sera, zmielonego
300 g cukru pudru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
150 g masła
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
100 g rodzynek

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy ser oraz budyń i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy wraz z rodzynkami do masy serowej, delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na maku i orzechach. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 70 -80 min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here