RSS

zupa szczawiowa

Lipiec 05


składniki:

200 g świeżych liści szczawiu
2000 ml rosołu
ok. 4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
125 ml śmietany, kwaśnej
1 łyżka mąki
sól, pieprz
dodatkowo:
ugotowane na twardo jajko do podania
pieczywo do podania

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rosołu i gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Do rosołu z ugotowanymi warzywami dodajemy odcedzone ugotowane ziemniaki oraz szczaw. Całość zagotowujemy. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru. Całość wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem oraz pieczywem.

 

Posted by on 5 lipca 2017 in zupy

Leave a comment

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *