RSS

domowe wafelki kokosowo czekoladowe

Lipiec 09

składniki na masę kokosową:
100 g wiórek kokosowych
110 g mleka w proszku
200 g masła
125 ml mleka krowiego
180 g cukru

wykonanie:
Masło, cukier, mleko krowie oraz wiórka kokosowe przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i zagotowujemy, cały czas mieszając. Następnie zestawiamy z ognia i ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku, cały czas mieszając.

składniki na masę czekoladową:
100 g masła
2 łyżki kakao
50 g mleka w proszku
60 ml mleka krowiego
90 g cukru

wykonanie:
Masło, cukier, mleko krowie oraz kakao przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i zagotowujemy, cały czas mieszając. Następnie zestawiamy z ognia i ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku, cały czas mieszając.

dodatkowo:
1 opakowanie wafli (5 tafli)

wykonanie wafelków:
Na pierwszy wafel rozsmarowujemy 1/2 cz. ciepłej masy czekoladowej, przykrywamy drugim waflem. Rozsmarowujemy 1/2 cz. ciepłej masy kokosowej i przykrywamy 3 waflem. Rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej i przykrywamy 4 waflem, który smarujemy masą czekoladową. Przykrywamy 5 waflem. Całość owijamy folią spożywczą lub pakujemy w opakowanie z wafli i obciążamy np. deseczką. Odstawiamy do stężenia mas i sklejenia się z waflami. Gotowy kroimy w dowolne kształty.

 

Posted by on 9 lipca 2017 in bez pieczenia, ciacha i desery

4 komentarze

Tags: , , , , ,

4 responses to “domowe wafelki kokosowo czekoladowe

  1. Magdalena

    9 lipca 2017 at 22:34

    pysznie 🙂

     
  2. Justyna

    10 lipca 2017 at 11:59

    Bardzo dobre 🙂 już wypróbowałam 🙂 polecam 🙂

     
  3. kasia

    11 lipca 2017 at 12:26

    Aj! Wspaniałe!
    Nie jadłam wieki całe, chyba muszę wreszcie zaopatrzyć się w wafle…
    🙂

     
  4. Monki

    12 lipca 2017 at 14:49

    Pyszności ! 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *