RSS

ciasto marzenie wg siostry Anastazji

Lipiec 23

składniki na biszkopt:
130 g mąki orkiszowej lub pszennej
210 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm, wymiary dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30- 40 min. w 180 st.C.

składniki na 1 ciasto na waflu:
(pieczemy dwa takie ciasta)
1 listek wafla
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
25 g bułki tartej
15 g mąki
60 g cukru
20 g orzechów zmielonych
20 g orzechów posiekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy pozostałe składniki.   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy wafla, w razie potrzeby docinamy. Pieczemy na rumiano.

składniki na masę:
250 g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego lub gotowa masa kajmakowa
ok. 4 łyżki orzechów mielonych
1 kieliszek rumu lub więcej, do smaku

wykonanie:
Mleko w puszcze wkładamy do garnka z wodą (tak aby woda przykrywała puszkę) i pod przykryciem gotujemy przez ok. 2-3 godz.  Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli używamy gotowego kajmaku ta czynność nas nie dotyczy. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzone mleko lub gotową masę kajmakową i miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy orzechy oraz rum.

wykonanie ciasta:
Na pierwsze ciasto z waflem wykładamy 1/2 cz. masy kajmakowej. Układamy biszkopt a na nim rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim ciastem z waflem, waflem do masy. całość lekko dociskamy. Następnie polewamy polewą kakaową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami)

 

Posted by on 23 lipca 2017 in ciacha i desery, ciasta

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *