RSS

cepeliny z bryndzą

Wrzesień 28

składniki:
1000 g ziemniaków
1 jajko
ok. 80 g mąki orkiszowej lub pszennej
450 g bryndzy
sól, pieprz

wykonanie:
Ziemniaki obieramy. 500 g gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy na puree i odstawiamy do wystudzenia.Pozostałą część ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy sok do miseczki i odstawiamy. Gdy sok się ustoi odlać go a pozostałą skrobię dodać do ziemniaków. Ziemniaki ugotowane i starte łączymy, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy. Bryndze kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z ciasta odrywamy kawałki, promujemy placuszki, na każdy nakładamy po kawałku bryndzy, formujemy kluski. Wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy po ok. 15 min. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy okraszone masełkiem i podsmażoną cebulką lub np. z sosem grzybowym.

 

Posted by on 28 września 2017 in dania główne, makarony i kluski

2 komentarze

Tags: ,

2 responses to “cepeliny z bryndzą

  1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje

    28 września 2017 at 11:26

    Uwielbiam cepepliny, mniam!

     
  2. Zuza

    29 września 2017 at 12:18

    prawdziwie domowy obiad 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *