RSS

makaron z gulaszem mięsno grzybowym – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW

Październik 05

składniki:
ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate
ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny)
200 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, borowików…)
2 cebule
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ulubione zioła do mięsa
ziele angielskie, liść laurowy
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki

wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem, papryką, np. ziołami prowansalskimi, dodajemy pokrojony czosnek. Pozostawiamy pod przykryciem na noc w chłodnym miejscu. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy na patelni z tłuszczem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w piórka cebule. Całość smażymy, aż mięso się zrumieni. Na osobnej patelni rozgrzewamy np. masło, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy je do mięsa. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wszystko razem dusimy przez ok. 15-20 min. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy na talerze i podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW

#lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow

 

Posted by on 5 października 2017 in dania główne, grzyby, mięsne

1 Comment

Tags: , , , , , , ,

One response to “makaron z gulaszem mięsno grzybowym – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW

  1. Emilka

    6 października 2017 at 20:45

    Moje smaki z dzieciństwa, uwielbiam leśne grzyby.

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *