RSS

domowy twaróg + serwatka gratis ;)

Październik 12


składniki:

zsiadłe mleko

wykonanie:
Zsiadłe mleko podgrzewamy na małym ogniu, przez ok. 20-30 min., nie dopuszczamy do zagotowania. Gdy powstaną grudki sera i oddzieli się *serwatka, całość przelewamy przez durszlak umieszczony na garnku i odstawiamy, aż serwatka się odsączy. Możemy również durszlak wyłożyć np. pieluszką tetrową a następnie po kilku godzinach odcisnąć twarożek.

*Serwatka jest bogata w wartościowe składniki, m.in. które mają działanie odtruwające, posiada cenne sole minerale oraz witaminy. Poprawia trawienie, likwiduje zaparcia.

 

Posted by on 12 października 2017 in sery, śniadania

Leave a comment

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *