szarlotka z pianką + film krok po kroku

4680

składniki na ciasto:
400 g mąki orkiszowej lub pszennej
200 g masła, schłodzonego
4 jajka (żółtak do ciasta, białka na piankę)
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem  a następnie zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie części, większą część o wadze ok. 500 g wałkujemy i przekładamy do foremki (ok. 24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Pozostałą cześć wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w zamrażalniku.

składniki na masę jabłkową:
2000 g jabłek (u mnie szara reneta), po obraniu ok. 1500 g
40 g cukru (mniej lub więcej, do smaku, w zależności od słodkości jabłek)
1-2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku)

wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach a pozostałą część kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do dużej patelni, dodajemy cukier oraz cynamon i prażymy przez ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając.

składniki na piane białkową:
4 białka z powyższych jajek
180 g cukru pudru
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca masa.

wykonanie ciasta:
Na podpieczony spód sypiemy bułkę tartą, wykładamy równomiernie masę jabłkową, na nią ubite białka a na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałe schłodzone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min. Kolor jabłek zależy od odmiany jabłek, nagrywając film użyłam jabłek, których nazwy nie znam 😉 Do szarlotki na zdjęciach z różą użyłam jabłek – szara reneta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here