RSS

szarlotka z pianką

Październik 23

składniki na ciasto:
400 g mąki orkiszowej lub pszennej
200 g masła, schłodzonego
4 jajka (żółtak do ciasta, białka na piankę)
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, większą część o wadze ok. 500 g wałkujemy i przekładamy do foremki (ok. 24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Pozostałą cześć wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w zamrażalniku.

składniki na masę jabłkową:
2000 g jabłek (u mnie szara reneta)
40 g cukru (mniej lub więcej, do smaku, w zależności od słodkości jabłek)
1-2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku)

wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach a pozostałą część kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do dużej patelni, dodajemy cukier oraz cynamon i prażymy przez ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając.

składniki na piane białkową:
4 białka z powyższych jajek
180 g cukru pudru
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca masa.

wykonanie ciasta:
Na podpieczony spód wykładamy równomiernie masę jabłkową, na nią ubite białka a na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałe schłodzone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 min.

 

Posted by on 23 października 2017 in ciacha i desery, ciasta

Leave a comment

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *