RSS

kluseczki z jabłkami

Listopad 09

składniki:
4 średniej wielkości jabłka (u mnie szara reneta)
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
300 g mąki
125 ml mleka
cukier do smaku
dodatkowo do podania:
masło
bułka tarta
śmietana
cynamon

wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Żółtka dokładnie mieszamy z mlekiem, wlewamy do jabłek i mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do połączenia się. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta z jabłkami i mieszamy, aż się połączą. Gotowe ciasto nabieramy porcjami łyżką i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez ok. 4 min. Podajemy z roztopionym masłem i bułką tartą oraz śmietaną i opcjonalnie cynamonem.

 

 

Posted by on 9 listopada 2017 in dania główne, jarskie, makarony i kluski

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *