RSS

placki ziemniaczane faszerowane kapustą i pieczarkami

Listopad 17

składniki na farsz:
ok. 400 g kapusty białej
200 g pieczarek
1 mała cebula
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy, roimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, doprawiamy solą i pieprze. Następnie dodajemy ugotowaną i odciśnięta kapustę, mieszamy i doprawiamy.

składniki:
500 g ziemniaków, obranych
1/2 cebuli
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
sól, pieprz

wykonanie:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z żółtkami i mąką. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem kładziemy cienką warstwę masy ziemniaczanej, na niej farsz i przykrywamy drugą warstwą masy ziemniaczanej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe podajemy z zestawem surówek i np. pikantnym sosem czosnkowym.

 

Posted by on 17 listopada 2017 in dania główne, placki ziemniaczane

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *