ciasteczka piernikowo orzechowe

2863

składniki:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g orzechów włoskich
1 jajko
80 – 100 g cukru pudru
125 g masła, schłodzonego
1 łyżka mleka
10 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, orzechy, jajko, mleko, przyprawę do piernika, cukier z wanilią oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10-15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Wystudzone dowolnie dekorujemy (mi wyszło ok. 55 szt).

składniki na lukier:
1 białko (z wyparzonego wcześniej jajka)
100 g cukru pudru
opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny

wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na gładką lśniącą masę. Jeśli lukier jest za twardy dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli jest za rzadki dodajemy cukier puder.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here