RSS

kruche ciasteczka pomarańczowe

Grudzień 08

 


składniki:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
3 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy
skórka z otartej pomarańczy (przed starciem należy pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć)

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, masło, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Zawijam w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C., na lekko rumiano. Po upieczeniu studzimy na kratce. Możemy udekorować czekoladą.

 

 

Posted by on 8 grudnia 2017 in ciacha i desery, ciasteczka

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *