ekspresowa chatka z piernika

4498

 


Radosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! 🙂

Przykładowe
składniki na ciasto piernikowe:
600 – 650 g mąki pszennej
300 g miodu
100 – 150 g cukru
125 g masła
1 jajko
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

wykonanie:
Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą, cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy kształt chatki, podstawę, choinki, z pozostałego ciasta wykrawamy ciasteczka, słomką do napojów robimy dziurki aby można było przewlec sznureczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 min. w temp. 175 st.C. Po upieczeniu, wykładamy na kratkę do ostudzenia i ciasteczka przekładamy do puszki lub słoja. Dekorujemy dowolnie lukrem. Aby zrobić okienko, pod koniec pieczenia w wycięte miejsce wkładamy pokruszoną landrynkę i pieczemy aż się całkowicie rozpuści i połączy z piernikiem tworząc „szybkę”. Wszystkie  elementy: chatkę, choinki mocujemy lukrem.

składniki na lukier:
1 białko
ok.150 -200 g cukru pudru (w zależności od wielkości białka)

wykonanie:
Biało dokładnie mieszamy z cukrem pudrem na gładką, lśniącą masę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here