RSS

francuskie wiatraczki – ekspresowe

Styczeń 03


składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
ok. 12 łyżeczek gęstego powidła lub marmolady lub kremu czekoladowego
1 białko

wykonanie:
Ciasto rozwijamy i kroimy na 12 jednakowych kwadratów lub wg własnego uznania. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy nacinamy po przekątnej nie nacinając środka. Na każdym środku nakładamy po małej łyżeczce powidła lub marmolady lub kremu czekoladowego. Składamy co drugi róg do środka i dociskamy środek. Każdy wiatraczek smarujemy białkiem. Pieczemy przez ok. 10-15 min. w 180 st. C, do zrumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce.

 

Posted by on 3 stycznia 2018 in ciacha i desery, ciasteczka

Leave a comment

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *