krążki cebulowe w panierce

9284

składniki:
2-3 cebule
150 g mąki orkiszowej lun pszennej
250 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bułka tarta
tłuszcz do głębokiego smażenia

wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w krążki ok. 3-4 mm grubości. Obtaczamy je w mące. Do garnka przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, mleko oraz jajko i dokładni mieszamy (ciasto o gęstości jak na naleśniki). Obtoczone w mące krążki cebuli maczamy w ciecie a następnie oprószamy bułką tartą. Rozgrzewamy tłuszcz. Krążki partiami smażymy na rumiano. Wyciągamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy z ulubionymi sosami. Możemy podawać na ciepło i zimno. Zimne możemy podgrzać w piekarniku.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here