RSS

kruche ciasteczka z galaretka porzeczkową

Styczeń 10

składniki:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
3 żółtka, ugotowane
100 g margaryny
100 g masła
dodatkowo:
galaretka porzeczkowa (przepis tutaj) lub marmolada
cukier puder

wykonanie:
Make przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, ugotowane żółtka, masło oraz margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy szklanką krążki, w połowie krążków wycinamy np. serduszka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 st. C do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekładamy galaretką porzeczkową lub marmoladą. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (Z tej porcji ciasta wyszło mi ok. 25 szt. gotowych, przełożonych ciastek)

 

Posted by on 10 stycznia 2018 in ciacha i desery, ciasteczka

Leave a comment

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *