domowa granola z miechunką

2160

składniki:
200 g płatków owsianych
60 g goldenberry miechunki suszonej Helio
50 g orzechów włoskich
40 g siemienia lnianego
100 g płatków migdałowych
1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę
100 -120 g miodu
30 g oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
opcjonalnie:
50 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałeczki

wykonanie:
Płatki owsiane mieszamy z orzechami, siemieniem lnianym, płatkami migdałowymi, pokrojonym w kostkę jabłkiem, solą oraz cynamonem. W osobnym naczyniu podgrzewamy miód z olejem kokosowy, do połączenia się. Zastawiamy z ognia i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy. Pieczemy w 150 st. C przez ok. 40 min., od czasu do czasu przemieszając, tak aby się granola nie przypaliła. Następnie wyjmujemy z piekarnika dodajemy goldenberry (suszoną miechunkę), mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej granoli opcjonalnie dodajemy połamana czekoladę. Przekładamy do słoika, zakręcamy. Podajemy z mlekiem, jogurtem, kefirem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here