RSS

kruche ciasteczka migdałowo cytrynowe

Styczeń 24

składniki:
50 g migdałów, obranych i zmielonych
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
50 g margaryny
1 żółtko
skórka z 1 otartej cytryny
sok z 1 cytryny
dodatkowo:
1 białko do posmarowania ciastek
50 g łatków migdałowych lub posiekanych migdałów do posypanie
gruby kryształ do oprószenia

wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, zmielone migdały, masło, margarynę, żółtko, skórkę cytryny oraz sok. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasto smarujemy białkiem posypujemy odrobiną cukru kryształu oraz pokuszonymi płatkami migdałowymi. Pieczemy w 170 st. C. do zrumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce.

 

Posted by on 24 stycznia 2018 in ciacha i desery, ciasteczka

Leave a comment

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *