RSS

gofry z bitą śmietaną i prażonymi jabłkami

Styczeń 30

składniki:
240 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki cukru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
250 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotowujemy z masłem. Żółta miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy lekko przestudzone mleko, mieszamy. Wlewamy do mąki, dodajemy sól, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do ciasta, delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy zbitą śmietaną oraz prażonymi jabłkami.

dodatkowo:
3 jabłka
2 łyżki miodu
2 garście rodzynek
bita śmietana

wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Prażymy na patelni, dodajemy miód i rodzynki i jeszcze chwilkę prażymy, do połączenia się miodu z jabłkami.

 

Posted by on 30 stycznia 2018 in desery, gofry

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *