pulchniutkie pączki z dżemem malinowym

5956

składniki:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
55 g cukru
180 ml mleka, letniego
20 g drożdży
3 żółtka
100 g masła
2 szczypty soli
1/2 kieliszka alkoholu
dodatkowo:
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia
dżem malinowy

wykonanie:
W ciepłym mleku dokładnie mieszamy drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do mąki dodajemy sól oraz masło i rozcieramy palcami, aż powstanie coś na syty bułki tartej. Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem, dodajemy do podrośniętych drożdży i mieszamy a następnie dodajemy do mąki. Wlewamy alkohol. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Pozostawiamy w np. w misce, w której zagniataliśmy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie uderzamy pięścią w wyrośniętą ciasto, aby pozbyć się nadmiernego powietrza. Dzielimy na ok. 25 porcji, z każdej formujemy kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką). Podrośnięte smażymy na rumiano z każdej strony, w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Wystudzone nadziewamy dżemem malinowym lub dowolnie innym ulubionym.

2 KOMENTARZE

Skomentuj Marcepanowa kuchnia Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here