RSS

domowe pączki dyniowe

Luty 06

składniki:
ok. 600 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g cukru
200 ml mleka
150 g pure z dyni
60 g masła, w temperaturze pokojowej
40 g drożdży
2 żółtka
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki
tłuszcz do głębokiego smażenia
marmolada
lukier, kandyzowana skórka z pomarańczy, cukier puder

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 40 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pozostały cukier, masło i rozcieramy dłońmi Następnie dodajemy żółtka, jajko, pure z dyni oraz podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na ok. 16 kawałków, formujemy kulki, układamy je na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20-25 min. do wyrośnięcia. Smażymy partiami na rozgrzanym głębokim tłuszczu (temperatura ok.175 st. C). Wyciągamy łyżką cedzakową, układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Wystudzone nadziewamy np. marmoladą, polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Posted by on 6 lutego 2018 in ciacha i desery, pączki, Tłusty Czwartek

2 komentarze

Tags: , , , , ,

2 responses to “domowe pączki dyniowe

  1. kasia

    7 lutego 2018 at 11:57

    Cudne!
    W sam raz na Tłusty Czwartek…
    🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *