sernik z galaretką malinową na czekoladowym spodzie

3708

składniki na czekoladowy spód:
70 g czekolady gorzkiej
60 g masła
55 g cukru
1 jajko
45 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 szczypta soli

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem. W osobnym naczyniu miksujemy cukier z jajkiem na puszystą masę. Dodajemy czekoladę z masłem i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z solą i miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy do tortownicy (ok. 21-22 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 10 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę serową:
250 g sera białego
250 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki
2 jajka
100-120 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Ser biały miksujemy z mascarpone. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do tortownicy na wcześniej upieczony spód czekoladowy. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 40 min. Upieczony odstawiamy do przestudzenia.

składniki na galaretkę malinową:
150 ml malin w soku własnym
150 ml wody
1 galaretka truskawkowa

wykonanie:
Maliny z sokiem przekładamy do rondelka. Dolewamy wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, gdy będzie lekko tężeć wylewamy na wierzch sernika. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. (Ja wstawiłam na noc)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here