jajka faszerowane pieczarkami

4524

składniki:
10 jajek
500 g pieczarek
1 cebula
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
dodatkowo:
majonez do podania
posiekany szczypiorek

wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wyjmujemy żółtka. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy je do podsmażonej cebuli. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż woda odparuje a farsz będzie gęsty. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnych pieczarek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była za sucha dodajemy ok. 1 łyżkę majonezu. Gotowym farszem nadziewamy białka. Możemy je podać na majonezie i posypać posiekanym szczypiorkiem.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here