mazurek migdałowy z konfiturą

3081

składniki na ciasto:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
1 żółtko
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy żółtko, masło i siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Jak blat się piecze przygotowujemy masę migdałową na rant.

dodatkowo na wierzch mazurka:
ok. 1/2 słoiczka konfitury/ dżemu brzoskwiniowej lub pomarańczowej
bakalie

składniki na masę migdałową:

200 g masy marcepanowej
1 białko
50 ml rumu

wykonanie:
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z białkiem i rumem. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy dowolny kształt na brzegach podpieczonego ciasta. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 min., do zrumienienia wyciśniętego rantu. Po upieczenia ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Na wystudzone ciasto wykładamy konfiturę, omijając rant ciasta. Wierzch dowolnie dekorujemy bakaliami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here