ciasto Raffaello bez pieczenia

393
[Głosów:1    Średnia:1/5]

składniki:
2 i 1/2 szk mleka
250 – 300 g miękkiego masła
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
20 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
250 g wiórek kokosowych
1/2 szklanki np. likieru kawowego
2 duże opakowania krakersów
płatki migdałowe do posypania

wykonanie:
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy warstwę krakersów. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a w 1/2 szk mleka mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka a następnie dodajemy do zagotowanego mleka z cukrem, cały czas mieszamy do powstania gęstego budyniu, który należy schłodzić. Następnie ucieramy masło mikserem i stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy. Dodajemy likier i ponownie miksujemy. Dodajemy wiórka kokosowe i za pomocą łyżki mieszamy. Gotową 1/4 masy wylewamy na krakersy następnie układamy kolejną warstwę krakerów i wylewamy koleją 1/4 masy czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i uprażonymi płatkami migdałowymi.

(Visited 2 408 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here