domowe ogórki kiszone na zimę

2524


składniki:

ogórki gruntowe (dowolna ilość)
do każdego słoika:
2 ząbki czosnku
korzeń chrzanu
1-2 baldachy kopru z nasionami
kilka liści z czarnej porzeczki
1 łyżka soli na litr wody
opcjonalnie:
ziarenka gorczycy
ziarenka pierzu
ziarenka ziela angielskiego

wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy. Do wyparzonych słoików o pojemności 900 ml wkładamy po 2 ząbki czosnku, cząstki chrzanu ok. 3 cm długości (pokrojone w słupki), 2 łodygi baldachu kopru, liście z czarnej porzeczki lub winogron oraz opcjonalnie kilka ziarenek gorczycy, po 5 ziarenek pieprzu i ziele angielskiego. Ogórki układamy pionowo, bardzo ściśle w słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, mamy wtedy gwarancję, że gorycz z końcówki ogórka nie przejdzie wyżej. Wodę zagotowujemy z solą (mieszamy, aż się rozpuści) i wlewamy do słoików tak, aby przykryła całkowicie ogórki. Dokładnie wycieramy z zewnątrz słoik jednorazowym ręcznikiem papierowym, zakręcamy zakrętką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku dniach wynosimy słoiki do zimnej spiżarni lub do piwnicy.

Do kiszenia wybieramy ogórki zdrowe czy bez plamek.

Skomentuj Anonim Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here