ogniste muffiny

1609

składniki na muffiny:
80 g mąki
20 g migdałów, zmielonych
100 g masła
80 g czekolady, gorzkiej
100 g cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

wykonanie:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, zestawiamy z ognia i pozostawiamy na ok. 2 min., a następnie mieszamy. Mąkę mieszamy z kakao, migdałami, pieprzem cayenne oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszystą, jasną pianę. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki oraz mleko i mieszamy przy pomocy np. szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (ok. 10 szt.). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem:
170 g masła, miękkiego
200 g serka kremowego np. philadelphia
1 i 1/4 szkl cukru pudru
barwniki spożywcze

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy serek i ponownie miksujemy na jednolita masę. Na koniec dodajemy wg uznania barwnik. Gotowym kremem dekorujemy muffiny, wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego moje wypieki .com)muffiny_z_chilly

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here