
składniki:
ok. 270 g herbatników
140 g kaszy manny
80 g cukru
80 g cappuccino w proszku (dowolny smak)
150 g masła
750 ml mleka
wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem oraz masłem. Zmniejszamy ogień, dodajemy cappuccino i dokładnie mieszamy, aż cappuccino się rozpuści. Następnie dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Blaszkę (21x25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy równomiernie połowę masy i przykrywamy ją warstwą herbatników. Następnie wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy ostatnią warstwą ciasteczek, delikatnie dociskamy je, aby powstała równa powierzchnia. Całość polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce (najlepiej przez całą noc).
składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady deserowej
50 g masła
wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto.
Nigdy nie robiłam z dodatkiem cappucino 🙂 ciekawe połączenie 🙂
Polecam wybrać sobie ulubiony smak cappuccino 🙂
Wymiar blaszki to 21x25cm. Również dopisałam w przepisie.
Nie masz za co przepraszać, bo po Twoim komentarzu uzupełniłam brak wymiaru blaszki 🙂 to ja dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂 pozdrawiam i mam nadzieje, że ciacho będzie smakowało 🙂