wielkanocna babka kakaowa

2889

składniki:
130 g mąki orkiszowej lub pszennej
190 g cukru
100 g masła, miękkiego
3 jajka
125 ml mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
tłuszcz do formy
kasza manna
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka a następnie mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Foremkę natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną. Ciasto wlewamy do foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
babka_kakaowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here