syrop z kwiatów czarnego bzu oraz róży

2562

składniki:
ok. 10 szt. dużych baldachimów kwiatu czarnego bzu
ok. 500 ml płatków róży pomarszczonej
2000 ml wody
sok z 1/2 cytryny
500 g cukru

wykonanie:
Rozkwitnięte kwiaty czarnego bzu oraz róży zrywamy z dala od ruchliwej drogi w słoneczny dzień. Wykładamy na papier i pozostawiamy na ok. 2 godz., aby opuściły je robaczki :). Następnie od kwiatów czarnego bzu odcinamy łodyżki. Kwiatuszki bzu i płatki róży umieszczamy w garnku (najlepiej emaliowanym). W osobnym naczyniu zagotowujemy 1000 ml wody z cukrem. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wlewamy do kwiatów, dodajemy sok z cytryny, delikatnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz., najlepiej na noc. Po tym czasie przecedzamy wstępny syrop do innego garna a do kwiatów wlewamy 1000 ml gorącej wody i gotujemy ok. 5 min, przecedzamy do pierwszego syropu, zagotowujemy i gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odstawimy do wystudzenia a następnie wynosimy w chłodne miejsce (piwnicy, spiżarni). Słoiczki możemy dodatkowo pasteryzować przez, ok. 15 min. aby syrop lepiej si przechowywał.

Taki syrop idealnie nadaje się do przygotowywania smakowych wód czy lemoniad. Na 250 ml wody dajemy ok. 1-2 łyżki takiego syropu

inspiracja z przepisu : Zbigniewa Tadeusza Nowak „Zdrowie na cały rok”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here