truskawkowa chmurka na biszkopcie z kremem z białej czekolady

4316

składniki na biszkopt:
60 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do foremki (ok.22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 30 min. w ok. 175 st.C

składniki na warstwę truskawkową:
3 galaretki truskawkowe
900 ml gorącej wody
ok. 500 g truskawek

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki przekrawamy na pół. Cienką warstwę tężejącej galaretki wykładamy na biszkopt, układamy truskawki i wykładamy pozostałą galaretkę. Wkładamy do lodówki aby galaretka stężała.

składniki na krem z białą czekoladą:

500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
130 g białej czekolady
opcjonalnie:
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

wykonanie:
Ok. 200 ml śmietanki podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania). Do gorącej dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na ok. 1 min. i mieszamy, aż połączy się ze śmietanką. Odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce przez ok. 2-3 godz. Pozostałą kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone. Dodajemy schłodzoną masę czekoladową i miksujemy na sztywny krem. Opcjonalnie dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gotową masę wykładamy na galaretkę.

składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Suszymy w ok. 140 st. C przez ok. 60 min. Upieczoną pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wystudzoną bezę układamy na kremie. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here