pyszne ciasto kokosowo kawowe z bezą

10404

składniki na biszkopt:
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
60 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min.

składniki na ciasto kokosowe:
5 białek
200 g wiórek kokosowych
220 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 30 min. w ok. 180 st.C


składniki na krem z kawą cappuccino:
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 żółtek
150 g cukru
40 g kawy cappuccino w proszku
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Gdy budyń będzie gotowy odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej). Masło miksujemy do rozmiksowanego masła dodajemy stopniowo budyń a na końcu cappuccino w proszku.

składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru, drobnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka miksujemy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotowe białka przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Suszymy w ok. 140 st.C przez ok. 60 min.

złożenia ciasta:
biszkopt – 1/2 część kremu – ciasto kokosowe – pozostały krem – beza (ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po złożeniu)


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here