kajzerki – prosty przepis na domowe bułki

3940

składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
20 g oleju
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnią wodą, cukrem oraz ok. 100 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok.15-20 min.). Następnie ciasto dzielimy na 8 kawałków z których formujemy kulki, które następnie spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie oprószamy mąką. Przy pomocy np. widelca robimy pięć wgłębień (boczną krawędzią widelca mocno dociskamy do blaszki). Uformowane bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia. Pieczemy w ok. 180-190 st. C przez ok. 25-30 min. Upieczone studzimy na kratce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here