domowe bułeczki z masłem czosnkowo pietruszkowym

5976

składniki:
450 g mąki
8 g drożdży świeżych
250 ml letniego mleka
30 g masła, roztopionego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
do smarowania bułek: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz roztopione masło i wyrabiamy ciasto (aż będzie odchodziło od ręki lub od misy robota). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części formujemy podłużne bułeczki, spłaszczamy i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30 min.

składniki na farsz, masło czosnkowo pietruszkowe:
60 g masła
6 ząbków czosnku
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

wykonanie:
wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Nacinamy je skośnie i w nacięcia wciskamy farsz (masło czosnkowo pietruszkowe) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.


inspiracja z przepisu znalezionego na mojewypieki.com

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here