domowe bułeczki mleczne

5052

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 ml mleka, letniego
40 g oleju lub masła roztopionego
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem oraz cukrem. Dodajemy mąkę, olej lub masło, sól i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 – 20 min. do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 12 w miarę równych kawałków. Formujemy bułeczki, spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawimy na ok. 15 min. podrośnięcia. Wyrośnięte wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C, pieczemy przez ok. 15-20 min do zrumienienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here