chaczapuri adżarskie

5889

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 ml mleka
150 ml letniej wody
30 g drożdży
2 łyżki olej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnią wodą, cukrem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, umieszczamy w natłuszczonej olejem misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 60-90 min. Następnie przekładamy ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i chwilkę zagniatamy. Dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą rozwałkowujemy na ok. 1/2 cm i zwijamy z dwóch stron, tak aby powstały łódeczki, zlepiając końce. Napełniamy je serami i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Następnie wyciągamy z piekarnika i wbijamy po jednym jajku. Zapiekamy, aż białko się zetnie. Podajemy na ciepło.

składniki na nadzienie:
ok. 150 g startego żółtego sera, ulubionego np. cheddar
ok. 150 g sera feta, pokruszonego
6 jajek



chaczapuri adżarskie – chlebkowe łódeczki z jajkiem

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here