składniki:
200 g szynki
150 g sera żółtego
5 jajek
1 cebula, średniej wielkości
1 pęczek natki pietruszki
ok. 14 szt. pomidorków koktajlowych
wykonanie:
Szynkę i cebulę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół.
składniki na sos:
150 g majonezu
150 g śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie:
1 płaska łyżeczka lub do smaku curry lub przyprawy gyros
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
wykonanie sałatki:
Na dnie salaterki wykładamy równomiernie białka jajek, na które wykładamy ok. 2-3 łyżki sosu. Następnie wykładamy pokrojoną szynkę, na której również rozsmarowujemy 2-3 łyżki sosu. Następnie wykładamy starty ser żółty i sos. Kolejne warstwy to cebula, żółtka i natka pietruszki a na wierzchu układamy przekrojone pomidorki. Całość schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.