sałatka śledziowa – warstwowa

1422

składniki:
360 g płatów śledziowych z oleju
500 g ziemniaków, ugotowanych
500 g buraków, ugotowanych
150 g cebuli
1 puszka groszku
170 g pieczarek marynowanych
220 g ogórków konserwowych
1 duże jabłko
130 g majonezu
150 g śmietany
sól, pieprz

wykonanie:
Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ugotowane buraki również obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śledzie kroimy w paski ok. 2- 3 cm. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowane warzywa układamy warstwowo w dużej misce i polewamy sosem majonezowo śmietanowym. Sałatkę schładzamy przez noc w lodówce.

przykładowe układanie warstw sałatki:
1/2 część buraków – 1/2 część cebuli – 1/2 część śledzi – 1/2 część ziemniaków – 1/2 część ogórków – 1/2 część jabłka – 1/2 część pieczarek – 1/2 część groszku – sos – i powtarzamy warstwy, wierzch polewamy pozostałym sosem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here