składniki:
1 brokuł
3-4 jajka
3 pomidory
150 g sera typu feta
2 łyżki słonecznika
wykonanie:
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-6 min. Ugotowany wyjmujemy z wrzątku i przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Pomidory również kroimy w ćwiartki lub ósemki. Ser kroimy w kostkę. Pestki słoneczki podprażamy na suchej patelni, przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.
składniki na sos:
150 g jogurtu naturalnego, gęstego
2-3 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
wykonanie sałatki:
Na dużym talerzu układamy: różyczki brokuła, pokrojone jajka, pomidory, ser. Całość polewamy sosem i posypujemy pestkami słonecznika.