lubczyk na zimę w słoiku – domowe maggi

7142

składniki:
ok. 10 dużych gałązek świeżego lubczyku
1 łyżka soli

wykonanie:
Gałązki lubczyku płuczemy i osuszamy. Odrywamy liście (pozostałe „badyle” można przełożyć do woreczka foliowego i zamrozić). Liście siekamy, przekładamy do np. miski, dodajemy sól i mieszamy, aby sól pokryła wszystkie liście. Następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków delikatnie ubijając (im mniejsze słoiczki tym leszy, pasta nie będzie się szybciej utleniała). Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowany lubczyk dodajemy do zup, sosów, zapiekanek itp. najlepiej przed posoleniem dania, gdyż pasta jest słona. Przechowujemy w lodówce przez ok. 6 miesięcy, a niektórzy twierdza, że nawet 12 miesięcy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here