składniki na spód sernika:
160 g herbatników
60 g masła
wykonanie:
Masło rozpuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy masło i mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Gotowe „ciasto” przekładamy do foremki/tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia) i dociskamy np. dnem szklanki.
składniki ma masę serową:
750 g sera białego półtłustego, 3x zmielonego
3 jajka
100 ml śmietanki kremówki 30%
160 g czekolady białej
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 200 g truskawek (tyle aby pokryły wierzch sernika)
wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelewamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Całość pieczemy w ok. 170 st C przez ok. 70-80 min. Upieczony sernik pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.